Sveti Peter
:: Pokrajina ::
Gorenjska - Karavanke
:: Izhodišče ::
Smokuč (manjši kraj na poti od Begunj proti Žirovnici)
:: Višina izhodišča ::
535 m
:: Višina cilja ::
1000 m
:: Dolžina ::
25,0 km
:: Skupno vzpona ::
595 m
:: Čas vožnje ::
0h 0minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
:: Literatura ::
Maher-Vrečko: Gorenjska - gorskokolesarski vodnik
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
sobota, 25. julij 1998
:: Kratek opis ::
Lahka tura na razgleden hrib nad Begunjami
:: Opis poti ::
Smokuč - Žirovnica - Završnica - Kališča - Sankaški dom - Sv. Peter - Begunje - Smokuč
:: Opis ture ::
Z Lipetom in Tjašo smo imeli piknik v Smokuču, pa smo se pred požrtijo odpravili na lažjo turo za boljši apetit. Vmes nas je malo hladil dež, kar pa je zanimiv spust z vrha proti Sankaškemu domu povsem odtehtal. Od lovske koče nad domom je lep razgled po dolini. Kakšne posebne vročine tudi v soncu ni pričakovati.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   

 


Jez v Završnici (vse slike je prispeval Oldtimer)

 

 
 


Kažipot pri žagi

 

 
 


Tu se začne pot proti Begunjščici

 

 
 


Lep kolovoz proti lovski koči

 

 
 


Jagrska koča na spustu

 

 
 


Singlca proti Sankaškem domu

 

 
 


Sankaški dom

 

 
 


Sv. Peter

 

 


:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) DEPRESIJA na dan četrtek, 26. maj 2005
Sv.Peter (in njegova okolica) mi postaja vedno bolj zanimiv. Osebno ga obiščem bolj 'prehodno' ko se vračam s kakšne druge ture (Pod Stolom, Tomčeva koča). Kaj mi je na tem 'griču' zanimivega? Ravno to da je prepreden s potkami ki so jih uhodili lokalni pohodniki. In tako se tudi nam kolesarjem 'odpre' še kakšna druga možnost spusta v dolino. Očitno sem pristaš pestrosti  :=).
Naj zgolj na grobo omenim le dva 'markantnejša' spusta, eden se konča v centru Begunj, drugi pa v Rodinah. Oba se začneta v neposredni bližini cerkve Sv. Peter in spadata v kategorijo 'kratko in sladko'.
Prvi spust ki pripelje v Begunje se začne takoj pri cerkvi. Markirana steza se odcepi desno navzdol. Takoj po travniku se začnejo malo težji tehnični odseki (mestoma sestopat), vendar zadeva postane hitro lepa in tekoča. V sp.delu imamo precej variant saj je prepredeno s stezami, vse pa vodijo v mesto ... Je pa ta varianta 'težja' od spusta v Rodine ...
Drugi spust je vsaj meni bolj pri srcu. Mogoče zato ker poteka skoraj v celoti po lovski poti in je (predvidevam) dosti manj obiskan s strani pohodnikov. Začetek je malo težje najdet saj ni izrazit, pa tudi steza ni markirana. Začetek steze najdemo tako da tik preden se pripeljemo do cerkve zapeljemo na pešpot ki se malenkost povzpne na 'grebenček' ... In nekje na sredini tega grebena se spustimo strmo desno do gozda. Kot oporna točka naj nam bo kopica sena. V njeni neposredni bližini bomo najdli začetek lovske poti. Prvih par metrov ni glih tekočih ... potem pa zgolj užitek po 30cm široki potki. Po cca 100m se odcepi ena boljša steza ostro levo in jo zanemarimo! (ta gre proti Begunjam). Tik pred Rodinami pridemo do lese ki jo prečimo, gremo čez travnik in na njegovi desni strani najdemo vrata, ter se spustimo v vas. Spust se konča tam kjer se tudi spust od Sankaškega doma.
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005