Veliki Javornik
:: Pokrajina ::
Notranjska
:: Izhodišče ::
Cerknica oz. parkirišče pri cerkvi Sv. Janez malo naprej od ocepa za Dolenje Jezero
:: Višina izhodišča ::
563 m
:: Višina cilja ::
1268 m
:: Dolžina ::
44,0 km
:: Skupno vzpona ::
900 m
:: Čas vožnje ::
2h 56minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
Zemljevid (JPG, 330 kB)
:: Literatura ::
Marko Paternu: Strme kolesnice
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
nedelja, 11. junij 2000
:: Kratek opis ::
Po samotnem gozdnatem hribovju nad Cerkniškim jezerom
:: Opis poti ::
Cerkev Sv. Janez v Cerknici - Dolenje Jezero - pod Gorico - Pos Klenim vrhom - mimo Brezna pri Oglenicah - pod Malim Kožljekom - pod Debelim vrhom - mimo trdnjave Fortin - Veliki Javornik - nazaj do trdnjave - pod Malim Javornikom - mimo smučišča Kalič - mimo Golobičevca - desno po glavni cesti - desno na odcepu za Rakov Škocjan - čez Veliki naravni most - mimo hotela - vzpon proti Malemu naravnemu mostu - vrh klanca desno - pod mačkovim gričem - na razcepu desno in ob jezeru - ob jezeru in na razcepih ves čas levo do stičišča pod Klenim vrhom - levo navzdol in po znani poti po nasipu nazaj do izhodišča
:: Opis ture ::
Po zadnji dveh, precej napornih turah, se človeku prav prileže manj naporna, senčna in samotna tura. In prav taka je tura na Veliki Javornik. Hribovje Velikega in Maleha Javornika je dolg gozdni hrbet med Cerkniških poljem na eni in dolino reke Pivke na drugi strani. Hribovje je gosto prepreženo z gozdnimi cestami, zato je na turi zemljevid področja nujen. Še z njim je orientacija kar zapletena. To na srečo velja le za prvi del vzpona, kasneje ni več problemov. Če zanemariš naštete pomankljivosti, pa je to idealna tura za vroče dni, popolna samota pa nudi prijetno nego živcem.
Avto sva pustila na večjem parkirišču pri cerkvi sv. Janeza, nekaj 100m ven iz Cerknice v smeri proti Dolenjem Jezeru. Od omenjenega kraja vodi nasip ob robu Cerkniškega jezera do vznožja Javornikov. Tu se začne položen vzpon. Začetni del vzpona ni tako senčen, kot bi človek pričakoval, pa tudi zemljevid je potrebno pošteno spremljati, da obdržiš svojo lokacijo na njem. Malo naprej od Brezna pri Oglenicah te čaka celo nekaj spusta, kar pa je le uvod v precej strmejše klance, ki ne pojenjajo tako hitro. Vodi pa pot po globokem gozdu, zato ostajajo sončni žarki na krošnjah, vetrc pa prijetno hladi. Prav tako je vrh vsakega klanca izravnava. Pod Debelim vrhom se pot položi, sledi lepo kolesarjenje po dobrem kolovozu z senci visokih dreves. Od tu naprej je vožnja res užitek. Pri ostankih trdnjave Fortin uloviš slabši kolovoz, ki te v precej strmem vzponu pripelje na vrh Velikega Javornika. Tu so si radioamaterji postavili prijetno hišico, ki pa je namenjena le njim. Razgleda z vrha ni, zato se boš verjetno kmalu odpravil nazaj. Pred trnjavo raste lepa trava, na kateri se lepo prileže počitek. Od trdnjave te najbolj zvožena cesta pripelje v dolino. Nekaj časa se pelješ po ravnem, nato pa sledi lep in uživaški spust po dobri cesti. Kljub lepi nedelji nisva od jezera pa do stika s cesto Postojna - Unec srečala nikogar. Sledi daljši spust po asfaltu do ocepa ceste proti Rakovem Škocjanu. Reka Rak je izdolbla nekaj najbolj spektakularnih naravnih tvorb, kar jih lahko vidiš v Sloveniji. Na razcepu izberi desno pot, ki te po kratkem vzponu pripelje do Velikega naravnega mostu. Ko pri tabli gledaš naokoli, ti ni prav jasno kje se skriva. Sam sem zaključil, da je to verjetno vhod v veliko votlino Tkalca jama, ki se vidi z roba. Pa ni, Veliki naravni most je namreč pod teboj, najlaže ga obiščeš, če se s kolesom zapeljes malo naprej, mimo Tkalčeve jame (splača se obiskati tudi njo) skozi oster levi ovinek, pri naslednjem desnem pa se levo navzdol odcepi pot, ki te v nekaj minutah pripelje do mostu. Tu vidiš udejanjenje pregovora o tihi vodi. V nadaljevanju se pelješ mimo različnih kraških izvirov in podobnih kraških pojavov. Mimo vseh znamenitosti je napeljana tudi peš pot, ki jo bova prehodila ob drugi priložnosti. Pri hotelu se začne malo strmejši vzpon, ki mimo Malega naravnega mostu pripelje na izravnavo. Marko jo je v Strmih kolesnicah ubral direktno proti Cerknici (kdo ve, morda je bil vsega sit), midva pa sva si zamislila varianto ob Cerkniškem polju. Na izravnavi vrh klanca greš desno, na naslednje razcepu pa levo. Kmalu te pot pripelje do stika s makadamsko cesto, ki pelje okoli Cerkniškega polja. Tu greš desno, nato pa se na vseh razcepih držiš leve. Pot pelje ves čas nad poljem, na katerega je lep pogled. Lepo se vidi tudi sosednja Slivnica. Pod Klenim vrhom prideš do ceste, po kateri si se prej vzpenjal. Zopet greš levo in kratek spust te pripelje do nasipa, ki loči Cerkniško polje od jezera. Po njem se vrneš do izhodišča.
Precej lahka, senčna in samotna tura po lepih gozdovih. Le razgledov primanjkuje. A kaj, ko razgledi navadno niso kompatibilni s senčnostjo ture. Pri takih temperaturah, kot so v zadnjem času, prav rad izberem to drugo.


:: Zanimivosti ob poti ::

:: Cerkniško jezero
Cerkniško jezero je presihajoče jezero, z dolžino 10 in širino 5 km je največje jezero v Sloveniji
več o tem...

:: Rakov Škocjan
Med Cerkniškim in Planinskim poljem leži slikovita dolina Rakov Škocjan
več o tem...


Preberi komentarje
Vnesi komentar
   


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005