Po slovenski Istri
:: Pokrajina ::
Primorska - Slovenska Istra
:: Izhodišče ::
Gračišče (vas na cesti, ki pod Črnim kalom zavije proti Buzetu)
:: Višina izhodišča ::
325 m
:: Višina cilja ::
476 m
:: Dolžina ::
33,0 km
:: Skupno vzpona ::
450 m
:: Čas vožnje ::
2h 10minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
Zemljevid (JPG, 350kb)
:: Literatura ::
Atlas Slovenije, Zemljevid Primorje in Kras - Izletniška karta
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
ponedeljek, 12. februar 2001
:: Kratek opis ::
Lepa tura po pozabljenih predelih slovenske Istre
:: Opis poti ::
Gračišče - Gračiška vala - Lukinska vala - pred Sočergo desno proti Uljakom - mimo Uljakov - na križišču levo proti Gradinu - pod Dolgim brdom - na križišču levo proti Gradinu - na križišču pri znamenju desno proti Gradinu - v Gradinu levo proti Abitantom - v Abitantih desno takoj za prvo hišo na desni na kolovoz - spust v dolino potoka Malinska - ob potoku navzgor - preko potoka in nekaj metrov kasneje levo gor na greben - na križišču levo do razgledne točke pri cerkvi v Hrvojih - nazaj do križišča in pod Velim vrhom proti Belvedurju - pred njim levo proti Topolovcu - skozi vas in levo na kolovoz proti cerkvi Sv. Hieronima - nazaj do Topolovca in odcepa pred Belvedurom - levo proti Belveduru - Sirči - na križišču pri Sirčih levo - na stiku z znano cesto levo - na križišču levo gor - pod Tremonom desno - mimo vasi Butari - Gračišče
:: Opis ture ::
Ko sva se pred časom v službi z Ireno pogovarjala o kolesarjenju po Krasu, mi je omenila tudi slovenski del Istre kot področje, zelo primerno za zimsko kolesarjenje. Pred kratkim pa je s seboj prinesla tudi zemljevid področja in mi pokazala nekaj tur, ki jih je že prevozila. Zraven je bil tudi Andrej in domenila sva se, da bo treba zadevo v kratkem preizkusiti. In ko me je zadnjo nedeljo poklical, da si je zamislil lepo turo in če sem jo naslednji dan pripravljne preizkusiti, seveda nisem prav nič okleval.
Ponedeljek je bil prav čudovit in ker je dan že očitno daljši, sva le malo prej zapustila službo in se v dobri urci pripeljala do izhodišča, vasi Gračišče. Avto sva pustila pred trgovino in se odpeljala proti Sočergi. Ravna cesta, prav primerna za ogrevanje, te po nekaj kilometrih pripelje do ovinka, kjer se cesta začne spuščati proti mejnemu prehodu. Tu glavno cesto zapustiš in zaviješ desno na cesto proti Uljakom. Ta del je prav čudovit. Ozka cesta te pelje skozi lep borov gozd, skozi katerega je sijalo toplo sonce. Kmalu pa se začne daljši, vendar precej položen vzpon proti najvišji točki, vasi Gradin. Že med vzponom se začnejo odpirati krasni razgledi proti pogorju Slavnika in kraškemu robu pod njim, pri križišču vrh vzpona pa še na ostale strani. Na severu je dolgo pogorje Vremščice, za njo Nanos, v daljavi Kras in za njim beli vrhovi Julijcev, na jugu pa se svetlika morje. In to z vsega 470m nadmoske višine. Prav neverjetno. Teren je prav zanimiv. Planoto prepredajo številne doline, ceste pa večinoma potekajo po grebenih, kjer so tudi vasi in od koder so lepi razgledi naokoli.
V Gradinu zaviješ levo v smeri Abitantov. Abitanti so ena najbolj južnih vasi v Sloveniji in prav na meji s Hrvaško. Do nje pelje mestoma precej slab makadam. Vas je precej zapuščena, menda je obljudena le še ena hiša. No, opazila sva, da se še ena hiša obnavlja in morda se bo število prebivalcev vseeno povečalo. Sicer je za večino vasi v tem področju značilno, da je precej hiš zapuščenih in propadajo. No, v Abitantih takoj za prvo hišo zaviješ desno preko dvorišča na kolovoz, ki se spušča v dolino potoka Malinska. Pot je morala biti včasih pomembna, ker je vsa tlakovana s kamni in obzidana. Danes pa je na žalost že precej načeta, vendar spust ni problematičen. Pelješ se mimo dveh prav lepih, majhnih ribnikov in kmalu dosežeš dno doline. Tu pozor, nadaljevanje poti je verjetno prevozno le pozimi, ker ko se razraste rastlinje, je pot težko prehodna. Slediš slabo vidni stezici, ki se ob potoku rahlo vzpenja proti severu. Kmalu se pot izboljša in preide v kolovoz, kasneje pa v makadamsko cesto. Ko se dolina odpre, prečkaš potok, malo kasneje pa zaviješ levo na kolovoz, ki se strmo vzpne na greben proti vasi Hrvoje. Ta kolovoz je prava diretisima, nič ne okoliši, ampak se požene naravnost in strmo kvišku. To je tudi edino malo zahtevnejše mesto na turi. Zopet prideš na greben in priporočam kratek skok do cerkve pri vasi Hrvoje, kjer je lepa razgledna točka. No, naša tura obišče še Topolovec, ki je vas z zelo značilno arhitekturo in urbanistično ureditvijo, na žalost prav tako precej zapuščena. Tu sva se z Andrejem spustila še do cerkve Sv. Hieronima, od koder se lepo vidi tržaški zaliv in globoko spodaj dolina Dragonje. Do nje najlaže prideš tako, da po spustu po kolovozu na izravnavi zaviješ po levem kraku in takoj nato desno in preko travnika prideš do cerkvice. Na žalost je cervica v precej slabem stanju. Po isti poti se vrneš do križišča pred Belvedurom. Povratek je več ali manj spust, mimo vasi Sirči, kjer greš levo do znanega križiščapod Dolgim brdom. Sledi spust do križišča pri Uljakih. Tu te čaka kratek vzpon na Tremon, nato pa spet sledi spust mimo vasi Butari vse do sttika z glavno cesto, ki jo dosežeš nekaj 100m pred izhodiščem.
Lahka in lepa tura po več ali manj pozabljenem koncu slovenske Istre, zelo primerna za zimske dni. Klima pa prav morska, sneg pa verjetno bolj redkost.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   

 


Spust od Abitantov v dolino potoka Malinska. Zadaj desno je vas.

 

 
 


Pot po dolini je precej zaraščena. Raje ne pomislim, kako je tu spomladi.

 

 


:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) Mateja na dan torek, 3. maj 2005
Tura je res lepa, z lepimi razgledi, primerna je tudi za popolne začetnike, kot sem jaz. Preizkusila sem jo 1.5.2005, v precej toplem dnevu, vendar je ves čas pihljal vetrc, tako da ni bilo sile. Želela bi si le malo manj asfalta, vendar pa ceste niso prometne. Ta del Istre je res pozabljen.
Od Abitantov proti ribnikom je teren zelo razmočen, saj po poti teče potoček in je mestoma zelo blaten teren. Vendar pa pot ni nikjer zaraščena, nekdo jo čisti, saj je bilo vejevje pristriženo, zato je tura primerna tudi za pomladni čas.
 
Spisal(a) majda na dan nedelja, 26. oktober 2008
Kolesarska tura do Abitnatov je tura v pozabljene kraje naše dežele, kjer se je čas ustavil. Življenje se vrača nazaj. Tri hiše so obnovljene, obnova ene večjih je v teku. Imela sva srečo videti del obnovljene notranjosti. Kakšna natančnost in veliko vloženega dela! V vasi nihče ne živi, pravijo pa, da se bodo vaščani naselili. Cesta od Gradine do Abitantov je bila v dobrem stanju, makadam je bil v delu ravnokar obnovljen. Pot od Abitantov v dolino potoka Malinske je bila suha, spodnji del pa ne preveč zaraščen, mestoma je ležalo na poti nekaj debelejših debel in vej. Diretisima v vasico Hrvoje, ki je kratka, kar prav pride, da se pljuča predihajo. Prav lepa tura, ko je v Ljubljani že megla, v teh krajih pa sonce in toplo, kjer v vasicah pred hišami rastejo palme. Za zaključek pa morda še okrepitev z prijetni gostilni v Hrastovljah.
Turo sva prevozila v nedeljo 26.10.2008.
 
Spisal(a) Matjaž na dan ponedeljek, 18. maj 2009
Turo sem opravil prejšnji teden. Do Abitantov je šlo brez problemov, pot od Abitantov do Malinske je precej zaraščena a še vedno prehodna. Ker sem imel prevoz urejen iz Marezig, sem se odločil, da se iz Topolovca podam do reke Dragonje in tam po kolovozu do Trušk, ki so le še hrib stran od Marezig. Zapuščena cerkvica pod Topolovcem je na žalost tako zaraščena, da jo lahko opazuješ le od daleč. Od cerkvice sem se po desnem kolovozu spustil proti reki Dragonji. Na 3/4 poti kolovoz izgine, potka je na trenutke zelo slaba. Ko sem prišel do Dragonje, sem zavil v desno in iskal pot na desni strani reke. Po cca. pol ure hoje, vožnje ali nošnje kolesa se je na levo vzpenjal kolovoz, ki je že videl boljše čase. Sledi precej strm vzpon, v Truške se pride točno v center. Do Topolovca je pot enostavna in zelo lepa, pot preko Dragonje pa je slaba in na trenutke precej naporna. Fotke na http://mcorel.wordpress.com.
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005