Ovča koča in Povšnarjeva planina
:: Pokrajina ::
Gorenjska - Kamniške Alpe
:: Izhodišče ::
Zgornje Jezersko - Kazina
:: Višina izhodišča ::
880 m
:: Višina cilja ::
1340 m
:: Dolžina ::
20,0 km
:: Skupno vzpona ::
460 m
:: Čas vožnje ::
2h 39minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
Zemljevid (JPG, 110 kB)
:: Literatura ::
Marko Paternu: Strme kolesnice, zemljevid Kamniške in Savinjske Alpe
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
nedelja, 3. september 2000
:: Kratek opis ::
Lepa in razgledna tura nad Jezerskim
:: Opis poti ::
Zgornje Jezersko - proti Makeku - mimo smučišča - pod Malim vrhom - mimo Kopišč - levo navzgor proti Ovči koči - po pešpoti do Povšnarjeve planine - spust do ceste - po cesti nazaj do izhodišča
:: Opis ture ::
Jezersko je bolj planinski kot kolesarki raj, vseeno pa se najde nekaj lepih in priporočljivih tur. Ena izmed njih je tudi Ovča koča oziroma Povšnarjeva planina.
Ker me kolesarjenje po ozki in pogosto prometni glavni cesti na Jezersko ni mikalo, sem turo začel kar pri Kazini na Zgornjem Jezerskem. S tem sem si res prihranil nekaj kilometrov, vendar so ti kilometri dolgočasni in asfaltni. Od Kazine te čaka še nekaj metrov asfalta do kmetije Makek, nato pa se začne dolg makadamski vzpon vse do izravnave pod M. vrhom. Ob zadnjem obisku sem omenjene klance označil kot 'idiličen izlet', vendar sta narava in slabo vzdrževanje naredila svoje, zato je vzpon zaradi slabe podlage precej naporen. Pri izravnavi pa se začne lepa panoramska pot, ki prečka zahodna pobočja Velikega vrha in postreže z lepimi pogledi na Jezersko, Storžič in greben Košute. Pri večjem peščenem useku pa se levo navzgor odcepi slab kolovoz proti Ovči koči. Tu te čaka pet zelo zahtevnih klancev, med katerimi so kratke izravnave. Najtežji je prvi, ki ima zelo slabo podlago, naslednji štirje pa so sicer stmejši, vendar je podlaga boljša. Ko z zadnjimi močmi prisopihaš na vrh petega klanca, te prijazno sprejme mehka trava na razgledni planini. No zraven je še (Ovča) koča, ki me je prijazno rešila pred mokro dobrodošlico, s katero me je pozdravilo nebo. Kmalu pa je skozi oblake pokukalo sonce in omogočilo izvedbo drugega dela načrta, ki je bil povezati Ovčo kočo s Povšnarjevo planino. Ideja sicer ni zrasla na mojem zeljniku, sem jo pa z veseljem uresničil. Torej, od Ovče koče nadaljuješ po kolovozu navzgor do vrha stmega klanca. Ko kolovoz zavije ostro desno, greš naravnost po peš poti. Od tu lepa singlca z nekaj metri peš hoje prečka pobočja in pripelje do prav tako lepe Povšnarjeve planine. Tu se je počitek na toplem soncu prav prilegel. Spust s planine do ceste je precej spektakularen. Od koče se spustiš do dna travnika in na desni najdeš poseko, ki te v direktnem spustu pripelje do ceste (spust S5-S6). Na cesti pa zaviješ desno in kmalu prideš do znanega odcepa proti Ovči koči. Od tu po isti poti nazaj do izhodišča.
Kratka in razgledna tura, da pa ni preveč dolgčas, pa poskrbi nekaj zelo težkih klancev.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   



:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) Matej na dan nedelja, 1. avgust 2004

Cesta je do odcepa kolovoza proti Ovči koči sedaj lepo utrjena in klanci niso problem. Je pa precej neprijazna pešpot do Povšnarjeve planine, kjer se iz kolesa kar nekajkrat stopi. Spust iz Povšnarjeve planine je precej ubijalski, zato menim da so trije "sopihkoti" za tole turo, pa čeprav ima le 460m višinske razlike, kar upravičeni.


 


 

 
Spisal(a) MaticN na dan sreda, 19. oktober 2005
Se pridruzujem predhodnemu komentarju, dodal bi pa samo to, da so razgledi fantastični. Le še opozorilo glede markacij: ker od odcepa proti Ovči koči, ter vse do Povšnarjeve planine ni niti ene same samcate. Sicer ni orientacijsko prevec zahtevno, samo lepo pa tudi ne, ker ne ves, ali si na pravi poti ali ne, ker je kar nekaj "potencialnih" odcepov na stranpoti.
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005