Po krnskih multjerah II
:: Pokrajina ::
Primorska - Okolica Tolmina
:: Izhodišče ::
Modrej (pri Mostu na Soči)
:: Višina izhodišča ::
167 m
:: Višina cilja ::
1650 m
:: Dolžina ::
57,0 km
:: Skupno vzpona ::
1900 m
:: Čas vožnje ::
6h 8minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
Zemljevid (JPG, 390 kB)
:: Literatura ::
zemljevid Julijske Alpe - Zahodni del
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
sobota, 29. september 2001
:: Kratek opis ::
Čudovito nadaljevanje ture od pl. Razor do izvira Tolminke, tokrat na greben tolminskih hribov in po skriti poti nazaj do izvira Tolminke
:: Opis poti ::
Most na Soči - po cesti proti Tolminu - pred njim desno navzgor proti Žabčam - Zadlaz-Žabče - čez most preko Zadlaščice - Tominske Ravne - levo v smeri markacij za planino Razor - do konca ceste - za leso desno navzdol - pri odcepu peš poti levo gor naravnost naprej in nato veš čas po mulatjeri do planine Razor - pri planini levo po poti v smeri markacij in oznak za Krn - na razcepu poti po spodnji varianti - na razcepu pod planino Na Kalu desno navzgor - planina Na Kalu - pri planini navzgor do nadaljevanja mulatjere proti levi - dolgo prečenje pod Tolminskim Kukom do začetka spusta - spust po serpentinah do planine Dobrenjščica - do koče in naprej mimo nje po poti - dolgo prečenje po izpostavljeni mulatjeri pod Mahavščkom in Bogatinom - vzpon po serpentinah do prevala pred sedlom Prehodci - čez 20m levo navzgor v smeri oznake za Krn - po ravnem in nato spust do sedla Prehodci - na sedlu ostro levo in navzdol po slabši mulatjeri - okoli serpentine in desno vzdolž izpostavljenega pobočja - preko izpostavljenega mesta pod stenami do začetka mulatjere, ki gre preko gozdnega pobočja - po mestoma zelo slabi mulatjeri navzdol do skalnega podora - naravnost preko in na melišče - navzdol po ostankih mulatjere do planine Na Zg. Prodih - po dobro ogranjeni mulatjeri navzdol do izvira Tolminke - desno do travnika pri koči - pri koči navzgor do prevala in po poti navzdol do planine Polog - spust po cesti mimo Javorce in korit Tolminke - Zatolmin - Tolmin - po cesti do izhodišča
:: Opis ture ::
Ker na prvem prečenju Planina Razor-Izvir Tolminke Tanje ni bilo zraven, sem ji obljubil, da greva mulatjero ponoviti še letos. Ko sva prišla z Gardskega jezera, nama je ostalo še nekaj dni dopusta in enega sva izkoristila za omenjeno ponovitev. Vendar pa ni šlo le za ponovitev, pač pa za preizkus nove variante spusta do izvira. Nekaj dni prej sva opravila peš vzpon na Krn iz planine Polog preko planine Lašca. Čudovita in zelo razgledna pot nudi lep pogled na vse mulatjere, kar jih je okoli doline Tolminke. Še posebej pa mi je bila všeč mulatjera, ki se s sedla Prehodci špušča v serpentinah navzdol preko strme, vendar z gozdom poraščene plošče planine Na Zgornjih Prodih. Ponekod kar v skalo vsekana mulatjera je zgledala lepo ohranjena in prevozna.
Milku seveda ni bilo treba dvakrat reči, če se nama pridruži. Že navsezgodaj smo se odpravili proti Tolminu in naprej do Tolminskih Raven. Za vzpon do Planine Razor smo izbrali klasično mulatjero, po kateri smo se vzpoli že prvič, pri turi Prečenje pl. Razor-izvir Tolminke. Tudi podroben opis poti do planine Dobrenjščica najdeš tam. Morda le to, da so nas med počitkom na planini Na Kalu dohiteli trije kolesarji, Gorazd, Zlatko in Dare. Ugotovili smo, da imamo skupno pot vse do prevala pri Prehodcih, nato pa so bili oni namenjeni do Bogatinskih Vratc, Komne in nato v Bohinj. Pot do Dobrenjščice in nato dolgo prečenje in težaven vzpon (opisan pri turi Po krnskih mulatjerah) so v dobri družbi hitro minili. Tam pa smo se razšli, oni so zavili desno proti krnici Za Lepočami, mi pa smo zavili levo v smeri markirane poti proti Krnu. Po kratkemu porivanju kolesa smo prišli na izravnavo. Tam se pot razširi in v lepem, mestoma izpostavljenem kolesarjenju te pripelje do sedla Prehodci. To je stičišče štirih poti. Pot naravnost vodi najprej proti Krnu, desno navzdol zavije pot proti Krnskih jezerom (lepa alternativa variante skozi Za Lepočami), naša pa zavije ostro levo. Po kratkem počitku smo se začeli spuščati. Mulatjera je na začetku dobro ohranjena in kmalu te pripelje do izpostavljenega mesta, kjer je pogled v globino izreden. Pod teboj je vsaj 300-400 metrov previsne stene. Nato sledi izpostavljeno prečenje pod stenami, kjer je pot precej odnesena, malo naprej pa prideš na zgornji rob omenjene plošče, preko katere se vije mulatjera v dolino. Prvi del je precej kamnit, vendar je vožnja mogoča, nato pa se pot izboljša in srednji omogoča uživanje v hitrem spustu. Niže pa na žalost naša pot pride v vpadnico ogromnega skalnega podora, ki je nastal med potresom pred nekaj leti, zato je pot vse bolj kamnita, ponekod pa je popolnoma zasuta. Zato je kolesarjenja vse manj, na koncu pa te čaka še zoprno prečenje podora. Končno prideš na melišče nad Planino Na Zgornjih Prodih. Tu se nekdaj navzdol vila lepa mulatjera, žal pa je ohranjena le še mestoma. Tako te do planine čaka nekaj mulatjere in precej potke preko melišča, vendar je vožnja večinoma kar mogoča. Pri planini pa se pot izboljša in v hitrem spustu po kar dobro ohranjeni poti se pripelješ do jezu pri Izviru Tolminke. Pot naprej je že znana; pri koči malo navzgor, nato po mestoma zasuti cesti navzdol do planine Polog in naprej do Tolmina in izhodišča.
To je res tura za prave pustolovce, združuje verjetno najlepše prečenje v naših hribih in težaven, kamnit spust po izredno speljani vojaški poti, ki pa jo je zob časa in potres pred nekaj leti na žalost zelo načel, zato ni prevozna v taki meri, kot sem si želel. Prav žal mi je bilo, da nisem začel kolesariti nekaj let prej, kajti pred potresom je bila brez težav prevozna skoraj cela. Res pa je tudi, da bi jo nekaj dovolj zagnanih kolesarjev v nekaj dneh z ustreznim orodjem naredilo skoraj celo prevozno (torej, zbiram prijave!).


:: Zanimivosti ob poti ::

:: Korita Tolminke in Zadlaščice
Reka Tolminka in njen pritok Zadlaščica sta v bližini Tomina izdolbli čudivita korita
več o tem...

:: Planina Polog
Planina v dolini Tolminke, blizu stoji cerkev Javorca, na planini izdelujejo tolminski sir na tradicionalen način. V okolici stojijo odlično ohranjeni mogočni italijanski bunkerji iz obdobja med obema vojnama.
več o tem...

:: Izvir Tolminke
Na Planini pod Osojnico izvira reka Tolminka. Izviri so kraški, pogosto pa voda kar bruha iz skalnih odprtin.

:: Javorca
Lepa cerkvica v spomin žrtvam 1. svet. vojne
več o tem...


Preberi komentarje
Vnesi komentar
   

 


Na prečenju Pl. Razor-Pl. Lom

 

 
 


Naporen vzpon do Planine Lom

 

 
 


Najtežji del prečenja pod Tolminskim Kukom, z nami je tudi Dare z bajk.net-a

 

 
 


Tu je pot delno odnesena

 

 
 


Pred čudovitim spustom do Dobrenjščice

 

 
 


Tanja, Gorazd in Zlatko na Dobrenjščici

 

 
 


Lepo prečenje proti Prehodcem

 

 
 


V skalo vsekana pot

 

 
 


Do Prehodcev nas je čakalo kar nekaj naporne hoje

 

 
 


Na sedlu Prehodci, zadaj je Veliki Lemež nad Krnskimi jezeri

 

 
 


Začetek spusta po dobro ohranjeni mulatjeri

 

 
 


Mulatjera je speljana pod stmimi stenami

 

 
 


Pot se spušča v strmih serpentinah

 

 
 


Zoprno prečenje melišča pod velikimi odlomi, ki so nastali ob potresu

 

 
 


Pogled na pobočje, preko katerega vodi spust

 

 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005