Tegoška planina
:: Pokrajina ::
Gorenjska - Karavanke
:: Izhodišče ::
Bistrica pri Tržiču
:: Višina izhodišča ::
550 m
:: Višina cilja ::
1620 m
:: Dolžina ::
45,0 km
:: Skupno vzpona ::
1400 m
:: Čas vožnje ::
3h 38minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
:: Literatura ::
Marko Paternu: Strme kolesnice
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
petek, 2. oktober 1998
:: Kratek opis ::
Prečenje visoko pod grebenom Košute
:: Opis poti ::
Tržič (parkirišče za črpalko ob glavni cesti skozi Bistrico) - navzdol do Tržiča - skozi Tržoč v smeri Dolžanove soteste - Jelendol - Medvodje - levo navzgor mimo elektrarne v smeri Dolge Njive - na križišču pri Košutniku desno po slabši cesti - na parkirišču pod Dolgo Njivo levo navzgor po slabem kolovozu v smeri oznak - do lese pred planino Spodnje Dolge Njive in skozi njo - naravnost do gozda, nato levo na pešpot proti Kofcam - po markirani pešpoit do Tegoške planine - pri koči navzdol do začetka makadamske ceste in po njej navzdol - na razcepih navzdol v smeri Jelendola - Jelendol - desno po cesti do izhodišča
:: Opis ture ::
Tura, ki je nastala slučajno. S Snailom sva hotela odpeljati turo iz vodnika po Gorenjski, Košuta, pa sem si napačno ogledal opis. Namesto, da bi zavila gor v Jelendolu, sva se peljala do Medvodja. Ker se je opis presenetljivo ujemal z dejanskim stanjem, sva se kar peljala, dokler ni ceste kar naenkrat zmanjkalo. Ker je bil malo nazaj nek odcep, sva poskusila še po njem in se pripeljala do neke planine. Tam nama je neki jager končno povedal, da sva na na planini Dolge Njive, kar precej stran od željene poti. No, namesto povratka sva se odločila, da po peš poti prečiva proti Kofcam. Pot pelje precej po izohipsi in ni težavna, le na nekaj mestih je treba malo razjahati. Ni pa kratka in ko sva se pripeljala do Tegoške planine, naju je že preganjal mrak, zato sva se odločila za povratek. Kasneje, ko sem si kupil Strme kolesnice, sem videl, da se je po tej poti peljal tudi Marko Paternu. Skratka, tura ni težavna (razen zadnjih klancev pred Dolgo Njivo), je pa precej hribovska in zahteva nekaj porivanja.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   



:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) Metod na dan nedelja, 18. julij 2004
Včeraj peljal od planine Dolge njive proti Tegoški planini. No, peljal je bolj slab izraz za tisto kar sem počel tam gor pod Košuto. Porival, nosil, klel, zdrsaval, vlekel... Potka je ozka, polna velikih kamenjev in korenin delno pa jo je odnesla voda. Vmes so naredili vrli gozdarji vlake za les in presekali potko, tako da sem pomotoma zašel na to vlako, ki me je speljala v dolino. Skratka, trenutno ne priporočam tega prečenja, ker niti slučajno ni noben užitek.
 
Spisal(a) Jirži na dan ponedeljek, 19. julij 2004

Ja, gozdarji so naši "najboljš prjatli", večino lepih potk pod gozdno mejo spremenijo (ali pa še bodo) v kakšno blatno ničemur podobno zadevo.
Metod, hvala za obvestilo, kakšno je stanje na terenu, to prečenje zgleda za naprej žal odpade.

 
Spisal(a) Miha na dan ponedeljek, 19. julij 2004
Potrjujem Metodov opis poti Dolge njive-Tegoška planina, ki sva jo s prijateljem vpretežno "prehodila" v soboto. Za spomin je ostalo zateklo zapestje. 
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005