Banjšice
:: Pokrajina ::
Primorska - Dolina Soče
:: Izhodišče ::
Grgar (mesto na cesti od Solkana pri Novi Gorici proti Čepovanu)
:: Višina izhodišča ::
289 m
:: Višina cilja ::
860 m
:: Dolžina ::
49,0 km
:: Skupno vzpona ::
1400 m
:: Čas vožnje ::
0h 0minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
:: Literatura ::
Igor Maher: Veliki kolesarski vodnik po Sloveniji
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
četrtek, 29. april 1999
:: Kratek opis ::
Po idilični planoti nad dolino Soče
:: Opis poti ::
Grgar - Fobški Kal - Čepovan - levo proti Mostu na Soči - prvi asfaltni odcep levo gor pred krajem Na Občini na koto 804 - levo proti Lokovcu - Pri Cerkvi - desno proti Banjšicam - Podlešče - Breg - Krvavec - desno proti Svetem - Bate - Grgarske Ravne - Grgar - Prevala - Sveta gora - Prevala - Grgar
:: Opis ture ::
Lepa in ne pretežka tura po idilični planoti Banjšice. Predvsem je lep del po travnati planoti Brega do Bat. Kljub veliki višinski razliki tura ni težka, daljši klanec je le od Grgarja na Fobški Kla in pri vzponu iz Čepovanske doline na planoto. Sama planota je precej razgibana, ves čas gre pot gor in dol, od tu velika narejena višina. Spust z Grgarskih Raven do Grgarja poteka po zelo položnem asfaltu, ki je nekako čuden. Povzroča precej upora in kolo nikakor ne steče in te prikrajša za nekaj zabave. Na povratku sva zato turo zabelila še z vzponom na Sveto goro. Od odcepa glavne ceste je 3 km zelo strmega in konstantnega klanca. Kar pošten zalogaj. Navzdol je letelo ko sneta sekira, meni pa je crknil števec. Treba bo ponoviti, jasno, s števcem.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   

 


Na "prelazu" se ti odpre pogled na osrednji del planote

 

 
 


Idilična planota Banjšice

 

 


:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) DAMIJANA na dan sreda, 24. december 2003
Veseli me, da so vam naši kraji všeč. Strinjam se tudi z vami, da je banjška planota pravšnja za krajše kolesarske ture, ki ne zahtevajo prevelikega napora. Ob enem je tudi lahko izhodiše za večje kolesarske podvige, kajti podi tu od nas vodijo na vse strani.
Ob tej priložnosti bi Vas rada le opozorila, da so Banjšice kraj sestavljen iz zaselkov: Lohke, Mrcinje, Luže, Bucki, Humarji, Rob, Draga, Podgrič, Trušnje, Podlešče, Raven, Breg, Krvavec, Mokrini, Kuščarji, kar je lahko bi temu rekli svojo "posebnost" našega kraja.
Lepo Vas pozdravljam, pa še kdaj nas obiščite.
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005