Belca
:: Pokrajina ::
Gorenjska - Zgornjesavska dolina
:: Izhodišče ::
Mojstrana
:: Višina izhodišča ::
641 m
:: Višina cilja ::
1587 m
:: Dolžina ::
46,0 km
:: Skupno vzpona ::
1000 m
:: Čas vožnje ::
3h 37minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
:: Literatura ::
Vrečko-Maher: Gorenjska, gorsko kolesarski vodnik
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
sobota, 29. maj 1999
:: Kratek opis ::
Skozi sotesko Belce na greben Karavank pod Kepo
:: Opis poti ::
Mojstrana - po označeni trasi opuščene proge do Podkluž - po glavni cesti 200m nazaj proti Martuljku do odcepa desno gor za Belco - po dolini Belce skozi tunel in nekajkrat preko reke mimo odcepa makadamske ceste (~1200 m.n.v.) levo pod planino Na Planji (pl. Brdca) - mimo planina Na planji (pl. Brdca) do konca ceste na sedlu pod Jepco - po isti poti nazaj
:: Opis ture ::
Po katastrofi na Golici pa je bila Belca pravo olajšanje. Od Mojstrane pelje med Savo in cesto označena kolesarska pot po trasi bivše železnice. Nato se cesta vzpne ob strmem in globokem kanjonu Belce, mimo lepe planine Na planji na sam greben Karavank. Pri zapuščenem zavetišču Annahutte stoji nov pločevinast bivak za 2-3 osebe. Od tu sva se spustila nazaj do planine, kjer je Tanja počivala, jaz pa sem se vzpel še do sedla pod Tišlerico, da bi pogledal za morebiten prehod v dolino potoka Hladnik. Na pogled ga ni bilo. Ko sem kupil Paternujev vodnik, sem ugotovil, da seveda je, vendar malo po ovinkih. Nazaj do planine sem imel krasen spust po solidni cesti in definitivno brez pleha, ki bi mi pripeljal naproti. Tudi samota je bila izredna. Srečala sva en avto, nekaj planincev in eno kolesarko. Zadeva je primerna tudi za bolj tople dni, ni pa za poletje. Avto sva pustila v Mojstrani pred trgovino.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   

 


Na začetku soteske se cesta vije visoko nad reko pod strmimi stenami

 

 
 


Na enem od zadnjih ovinkov pred sedlom pod Jepco, na pobočju v ozadju se vidi cesto na sedlo pod Tišlerico

 

 
 


Ob spustu; v ozadju je Kepa

 

 
 


Pogled proti grebenu Karavank; najin cilj je bil druga vboklina na grebenu gledano z leve

 

 


:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) Boštjan na dan sreda, 17. junij 2009
Od bivaka Annahutte je čudovita in zahtevna siglca po pešpoti, ki je markirana in označena tudi v zemljevidu v dilino belce. Je zelo strma in z ostrimi serpentinami vendar pa skoraj brez dropon in večjih korenin, tako da je fantastično vozna. Po strmini in srpentinah je primerljiva z Dolskim grabnom (velika planina) vendar lažja ker je teren bistveno bolj gladek. Še vedno pa je konstantna S5-S6.

Sam sem naredil turo Korensko sedlo - Železnica - Trupejevo podlne - direkten spust na planino na Planji (ne preko Tišlerice že bistveno višje na cesto kot je v SK - težavnost S5, kakšno mesto morda S6) - Annahutte - spust po pešpoti v dilono belce in nato po cesti do glavne ceste in nazaj po kolesarski stezi v Kranjsko goro). Je čudovita tura z razgledi, strmini vzponi in čudovitimi in zahtevnimi singlcami in razen po glavni cesti brez asfalta.
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005