Blegoš
:: Pokrajina ::
Gorenjska - Škofjeloško hribovje
:: Izhodišče ::
Škofja Loka
:: Višina izhodišča ::
348 m
:: Višina cilja ::
1391 m
:: Dolžina ::
52,0 km
:: Skupno vzpona ::
1300 m
:: Čas vožnje ::
3h 10minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
:: Literatura ::
Igor Maher: Veliki kolesarski vodnik po Sloveniji
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
četrtek, 20. avgust 1998
:: Kratek opis ::
Tura na razgleden in visok vrh pri Škofji Loki
:: Opis poti ::
Škofja Loka - Podpulfrca - Breznica - Javorje - Gorenja Žetina - Črni kal - Koča pod Blegošem - Črni kal - Brdo - Rovt - Luše - Škofja Loka
:: Opis ture ::
Skupaj s Ratitovcem in Poreznom predstavlja Blegoš "veliko trojico" škofjeloškega hribovja. Do vrha je s kolesom dostopen le Porezen, najteže dosegljiv je Ratitovec, Blegoš pa je nekje vmes. Do vrha se pripeljati ne da, vendar je obisk vrha od koče obvezen (15 min), ker je Blegoš lepa razgledna točka, plošča na vrhu pa nam označuje smeri ostalih vrhov, ki jih vidimo. Na vrhu so tudi ostanki bunkerjev iz obdobja med obema vojnama.
Z glavne ceste zavijemo že takoj na začetki Poljanske doline, tako, da ti je vožnja po glavni cesti prihranjena. Najprej se vzpneš na greben, ki se od Loke vleče proti Blegošu, nato te prijetna vožnja po grebenu in po krajšem spustu pripelje do vasi Javorje, do koder pripelje tudi ceste iz Poljanske doline. Nadaljevanje do Gornje Žetine je precej lahko, tu pa te čaka strm asfaltni klanec, kjer je sončna pripeka precej nezaželjena. Na srečo kmalu pripelješ v gozd in do sedla Črni Kal. Tu je križišče petih cest. Izbereš cesto proti koči pod Blegošem. Po nekaj strmih klancih prideš na zahodno stran gore, kjer te čaka še zadnji, najstrmejši klanec, vrh katerega stoji koča. Vsekakor priporočam obisk vrha, od koder je lep razgled. Od koče se vrneš do križišča na Črnem Kalu, kjer izbereš cesto levo od tiste, ki te je pripeljala iz Žetine. Kratkemu vzponu sledi dolg spust do smučišč na Starem vrhu. Tu lahko preko smučišča prideš nazaj na pot, ki iz Podpulfrce pelje v Javorje, sam pa sem se držal vodnika in se spustil v Selško dolino. Od Praprotna do Škofje Loke me je čakalo še nekaj kilometrov glavne ceste.
Tura za vroče dni ni primerna, ker poteka precejšen del po soncu.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005