Velika Planina
:: Pokrajina ::
Gorenjska - Kamniške Alpe
:: Izhodišče ::
Kamnik
:: Višina izhodišča ::
390 m
:: Višina cilja ::
1666 m
:: Dolžina ::
55,0 km
:: Skupno vzpona ::
1400 m
:: Čas vožnje ::
3h 46minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
:: Literatura ::
Karta Kamniške in Savinjske Alpe
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
sreda, 23. junij 1999
:: Kratek opis ::
Po klasični poti čisto na vrh visokogorske planote
:: Opis poti ::
Kamnik - Godič - Vodice (nad Kamnikom) - Gozd - Gornja vas - kmetija Brinovec - priključek na cesto proti Črnivcu - Podlom - Kranjski Rak (Volovjek) - pod Rakovim robom - Pod Frato - pod Pragom -odcep proti Tihi dolini - Tiha Dolina - proti Zelenemu robu - Gradišče (1666m) - Tiha Dolina - Kranjski Rak - od potoku Volovjek - Krivčevo - Kamnik
:: Opis ture ::
Po sneženju v hribih na prvi poletni dan se je v sredo naredil prečudovit opran dan. Kamniške so belo sijale in ni bilo sile, ki bi me zadržala doma. Po premisleku sem se odločil za Veliko planino, od koder bo prelep pogled na hribe in koder naju je zadnjič zadržal sneg. Iz Kamnika na Črnivec pelje poleg glavne ceste tudi lep obvoz po grebenu desno nad glavno cesto, na katero se priključi ovinek pred odcepom proti Volovjeku. Toplo priporočam. Mimo Volovjeka in naprej proti Veliki Planini sem užival v lepih pogledih in precej škljocal na vse strani. Za sam vzpon sem izbral kar klasiko po gozdni cesti. Lep vzpon je tudi čez Gojško planino mimo Domžalskega doma. Na kolovozih na Veliki planini greš ves čas v smeri Zelenega robu, na razcepu kolovozov pri vlečnici iz Tihe doline pod Gradišče pa je treba poiskati varianto na vrh. Sam sem na razcepu šel levo malo navzdol, nato pa navzgor proti poti, ki više preči proti Gradišču. Uspel sem se pripeljati pod sam vrh, vseeno pa sem moral zadnji 5 metrov peš. O razgledu z vrha pa bodo več povedale slike.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   

 


Pogled s poti na Črnivec proti Kamniškem vrhu, Krvavcu in Mokrici

 

 
 


Planina Marjanine Njive visoko nad dolino Podvolovjeka

 

 
 


Planjava in Ojstrica, odeti v prvi poletni sneg

 

 


:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) Sandi na dan petek, 24. junij 2005
Zelo lepa turica, čeprav sva s kolegom štartala iz Domžal pa naredila 27 km več, se mi pa zdi, da je lažje it gor kar po glavni, makadamski cesti, dol pa se lahko spustiš mimo Domžalskega ter Jarškega doma, po eni malo bolj strmi, kjer pa moraš na momente bicikl na ramo al pa u roke dat.

Je pa razgled fenomenalen, fajn pa je tudi spust po travi z Velike na Gojško planino.
 
Spisal(a) Dejan K na dan petek, 13. avgust 2010
Tudi jaz sem se včeraj sam odpravil po omenjeni turi čez Gozd in moram reči, da pot, če greš brez zemljevida, praktično ni označena vse do glavne ceste, ki gre na Črnivec, pa tudi nekih bajnih razgledov ni naokoli (mogoče zato, ker sem že prej kje zgrešil). Sicer kjerkoli vmes narobe zaviješ, na koncu prideš na isto pot, tako da to niti ni problem. Ko prideš na glavno asfaltirano cesto pod Črnivcem, ni več problemov naprej, sem pa verjetno zgrešil in prišel do neke gostilne, kjer se iz asfaltirane ceste zavije levo na zelo širok makedam, ki pelje na Malo planino in na Kisovec. Morda je vredno omeniti še to, da je makedam, ki gre na Malo planino precej strm (povprečno kakih 16% naklona) in precej dolg (kak kilometer) in se ne zravna dokler nisi že na parkirišču pod Malo planino.

Kakorkoli, iz Ljubljane na Veliko planino in nazaj sem prevozil okoli 104km in moram priznati, da sem uživel v vsakem od teh.

Prilagam še link do GPS tracka na Google mapsih, če bo komu kdaj koristilo :)

http://triptracker.net/trip/7689/

Pa hvala za turo! :) Mogoče se tudi sam kdaj opogumim in kakšno spišem iz okolice Ljubljane :)
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005