Ratitovec
:: Pokrajina ::
Gorenjska - Škofjeloško hribovje
:: Izhodišče ::
Spodnja Lipnica (manjši kraj na cesti iz Kranja mimo Krope in Kamne Gorice v Radovljico)
:: Višina izhodišča ::
485 m
:: Višina cilja ::
1667 m
:: Dolžina ::
77,0 km
:: Skupno vzpona ::
1750 m
:: Čas vožnje ::
5h 45minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
Zemljevid (JPG, 370 kb)
:: Literatura ::
Marko Paternu: Strme kolesnice
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
torek, 13. julij 1999
:: Kratek opis ::
Čez senčno Jelovico na Ratitovec in krožno čez Dražgoše nazaj do izhodišča
:: Opis poti ::
Spodnja Lipnica - mimo planine Talež - Žnidarjeva planina - mimo Oblakove planine - pod Vršan vrhom - Gladka dolina - Rovtarica - proti Bitenjski planini - prvi odcep levo v smeri kažipota za Ratitovec - pod Javorjim vrhom - pod Milim pogledom - odcep proti Ratitovcu - planina Pečana - Ratitovec (nošnja oz. porivanje kolesa) - nošnja na Vratca - planina Pečana - pod Javorjim vrhom desno do (zelo slabega) kolovoza, ki pelje direktno na Rovtarico - odcep proti Dražgoški gori pred Mrzlo dolino - pod Vratni robom - mimo planine Kališnik - pod Homom - Dražgoše - Jamnik - Kropa - Spodnja Lipnica
:: Opis ture ::
Zelo lepa in naporna tura. Gledal sem Paternujevo varianto na Ratitovec, vendar se mi ni dalo voziti do Bohinjske bistrice. Zato sem sklenil vključiti še meni zelo ljubo Jelovico. Nastala je sicer precej daljša tura, kot sem planiral, vendar se je izplačalo. Tura je zelo senčna. Posebej lep je del od Rovtarice do odcepa za Ratitovec, ki poteka po zelo lepih gozdovih. Od planine Pečane do vrha je potrebno kolo delno porivati, delno nesti (25-30min). Tudi spust na Vratca bi delal resne težave največjim ektremistom. Jaz sem kolo nesel (15min). Direktna varianta do Rovtarice na povratku ni preveč dobra, ker poteka po slabem, zaraščenem in mestoma zelo strmem kolovozu. Tudi tura čez Dražgoško goro je lepa, ker poteka ob strmih pobočjih nad Rudensko grapo. Karta je na spustu zelo netočna, prvega križišča treh cest na spustu z najvišje točke Dražgoške gore sploh ni, če prideš na planino Kališnik, je to narobe. Nazaj do odcepa in v drugo stran.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   



:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) darko_M na dan ponedeljek, 5. julij 2004
27 junija sem se lotil maratona 'Ratitovec'. Gor v glavnem kot opisano, dol pa ene 15 min peš v smeri planine Klom, ki pa se ni hotela pojaviti - verjetno sem na eni poseki šel preveč desno. Na cesti sem na prvem razpotju na kakih 1250 m izbral dol in to je pomenilo Železniki, gor pa bi prišel v Rovtarico (kot sem se doma prepričal na karti, bi bilo vzpona slabih 100m). Iz Železnikov pa standardno Dražgoše - Jamnik - Kropa .. Nisem ravno hitel, tako da je tura trajala kar blizu 7 ur.
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005