Planina Berebica (Vejerica)
:: Pokrajina ::
Primorska - Dolina Trente
:: Izhodišče ::
večje parkirišče z mizami in klopmi pred kmetijo Maselc na cesti od Bovca proti Trenti
:: Višina izhodišča ::
570 m
:: Višina cilja ::
1590 m
:: Dolžina ::
17,0 km
:: Skupno vzpona ::
1020 m
:: Čas vožnje ::
2h 0minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
:: Literatura ::
Marko Paternu: Strme kolesnice
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
torek, 27. julij 1999
:: Kratek opis ::
Strm vzpon po že precej zaraščeni vojaški cesti v osrčje trentarskih hribov
:: Opis poti ::
odcep kolovoza proti Berebici s ceste Bovec-Trenta - Staro Utro - nazaj po isti poti
:: Opis ture ::
Verjetno najlepša tura, kar sva jih do sedaj prevozila. Če štartaš tam kjer sva midva, te ogrevanje ne čaka, pot se že na začetku postavi pokonci in ne pojenja do vrha. Mestoma je pot tudi precej kamnita, večinoma pa je podlaga dobra in kolesarjenje velik užitek. Se pa na turo podaj, ko boš dobro pripravljen, sicer bo njen sijaj hitro zbledel. Pot je neverjetno lepo in enakomerno speljana čez pobočja, ki od spodaj zgledajo kot strme stene, kjer bi težko pričakoval peš pot, kaj šele cesto. Ko pridobivaš višino, se začnejo odpirati lepi razgledi na Lepošpičje in dolino Trente globoko spodaj, pokaže pa se tudi Triglav. Pogled nanj s te strani ni videlo prav veliko ljudi. Z višino je cesta vse bolj zaraščena in se vse bolj spreminja v "singletrack", kar pa naredi kolesarjenje še zanimivejše. Na koncu te čaka še zadnje dejanje, prečenje pobočja pod strmimi stenami proti Starem Utru, kjer je pot mestoma že precej uničena, malo pred koncem pa je še precej neroden prehod prek odnesene ceste. Še zadnji strm klanec in prideš do lovske koče na Starem Utru, kjer si privošči trdo prislužen počitek. Če imaš še nekaj moči, ti toplo priporočam kratek peš skok do vrha Na Glavi. Tam te čaka eden najlepših pogledov na hribe, kar sva jih videla. Prisojnik, Razor, Planja, Triglav, Bovški Gamsovec, Lepo špičje so kot na dlani.
Za vroče dni je to precej naporna tura, kljub temu, da večinoma poteka po senci. Zanimiv je tudi razlog nastanka te ceste. Speljali so jo Italijani med obema vojnama, ker so na Starem Utru imeli topniške položaje s pogledom na Vršič.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   

 


Na začetku poteka cesta po "smrekovih tunelih"

 

 
 


Pogled s poti proti Triglavu

 

 
 


Začetek zadnjega dela ceste; zadaj levo je lovska koča, desno pa vrh Na Glavi

 

 
 


Pogled z vrha Na glavi proti Prisanku in Razorju je čudovit

 

 
 


Pogled z vrha Na glavi proti Srebrnjaku, spodaj se vidi cesta, po kateri pelje tura

 

 


:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) Nejc na dan nedelja, 7. avgust 2005
Prav zanimivo, da ta lepotica MTB tur ni doživela še nobenega komentarja, ki si ga brez dvoma zasluži. To je realtivno osamljena, lepo vozna preprosto prečudovita tura. Kljub Paternujevim predvidevanjem o postopnem zaraščanju, pa je pot danes lepo očiščena in s tem tudi prevozna brez velikih problemov. Vse kaže, da je tu zob časa le nekoliko usmiljen. Verjetno so za tako stanje lahko zahvalimo tudi lokalnim lovcem ali lastnikom tega območja. Čeprav je bil osnovni cilj gradnje te ceste nečlovekoljuben, pa danes ravno ta cesta omogoča redkim obiskovalcem in ljubiteljem narave neizmerno uživanje ob odkrivanju teh turistično nekoliko manj razvpitih koncev. Vsekakor je to kraj, kamor se bom z veseljem vračal.


Še besedo ali dve pa bi namenil "spustu" po peš poti, ki se poteka tik pod lovsko kočo, lahko pa se ga začnemo tudi po cesti, ki poteka po severnem pobočju Na Glavah. Pot se od ceste odcepi v levo tik ob podrtem seniku in nadaljuje po suhi strugi meni neznanega potoka. Po mojem mnenju gre resnično le za peš pot, zelo lepo, nemarkirano vendar lepo označeno z majhnimi možici. Mislim pa, da je neprimerna za gorsko kolesarjenje, saj z povprečnim 60% naklonom, kamnito-koreninsko podlago in številnimi serpentinami in dropi ne ponuja kakšnih kolesarskih užitkov. Za kolesarje je najprimernejša vrnitev v smeri vzpona, za pohodnike pa je ta spust proti Dolu in naprej v dolino Soče vsekakor zanimiv in lep.

 
Spisal(a) Jirži na dan sreda, 10. avgust 2005
Pridružujem se Nejčevem mnenju o voznosti spusta v Trento po lovski poti skozi graben Po Dolu. Zadeva je nevozna in proti koncu zaradi strmine in izpostavljenosti tudi nevarna. Čisto na koncu je še skalni skok, preko katerega je napeljana zajla. Tu je še peš treba paziti, kaj šele z bajkom. Pot je tudi slabo vidna in če nisi vajen iskanja slabo vidnih potk, se boš tudi peš lahko kaj hitro izgubil, prehod v dolino pa je le eden in to zahteven.
Skratka, na tej poti ni z bajkom kaj početi!
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005