Iz Belce v dolino Hladnika
:: Pokrajina ::
Gorenjska - Zgornjesavska dolina
:: Izhodišče ::
Gozd Martuljek
:: Višina izhodišča ::
750 m
:: Višina cilja ::
1740 m
:: Dolžina ::
32,0 km
:: Skupno vzpona ::
1140 m
:: Čas vožnje ::
3h 36minut
:: Težavnost vzponov ::
V3-V4
:: Težavnost spustov ::
S4/S6
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
Zemljevid (JPG, 240 kB)
:: Literatura ::
Marko Paternu: Strme kolesnice, karta Julijske Alpe - Vzhodni del
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
ponedeljek, 9. avgust 1999
:: Kratek opis ::
Po lepih in samotnih dolinah nad Martuljkom
:: Opis poti ::
Martuljek - po pešpoti mimo Mokrih Peči do Podkluž - po glavni cesti 200m nazaj proti Martuljku do odcepa desno gor za Belco - po dolini Belce skozi tunel in nekajkrat preko reke do odcepa makadamske ceste (~1200 m.n.v.) levo pod planino Na Planji (pl. Brdca) - po cesti gor mimo planine Mikulica (Mikulovica) do sedla pod Tišlerico (za nekaj stranskih odcepov se ne meniš) - s sedla po stezi po levi strani Tišlerice (steza po desni strani je teže prehodna) na sedlo (travnato dolinico) Velika Trata med Grajšico in Laskovcem (na kartah napačno označenim kot Grajščica) - preko travnate dolinice na stezo po JV pobočju Laskovca na sedlo med Laskovcem in Kresiščem - navzdol do planine Grajšice pod Kresiščem - na planini levo in navzdol po stezi po levem boku grape Hladnika (steza se začne na koncu planine, malo naprej od bajerja) - niže čez potok in po poti po desnem boku Hladnika do jagrske koče, kjer se začne cesta - po cesti proti Srednjemu Vrhu - Srednji Vrh - po glavni cesti navzdol v Martuljek ali pa po označeni pešpoti proti Kranjski gori, nato po kolesarski stezi nazan v izhodišče
:: Opis ture ::
Priznati moram, da zadnji čas delam ture prepogosto. Prepogosto zato, ker so bile zadnje ture tako polne doživetij, da po vsaki turi rabiš nekaj časa za podoživljanje občutkov in doživetij. Zdaj pa si sledijo tako hitro, da za slednje skoraj ni časa in vse se malo zmeša med seboj. Taka je tudi tukaj opisana, po dolini Belce gor in po ovinkih, ki jih ob zanjem obisku še nisem poznal, v dolino Hladnika. Marko je v Strmih kolesnicah turi dal oceno 4 zvezdice (največ). Upravičeno.
Vseeno pa sem ubral nekaj po svoje. Ni mi bil všeč del od Martuljka do Podkluž po glavni cesti, zato sem sklenil poiskati obvoz. Uspelo je. Vmes ima obvoz sicer 30 metrov porivanja kolesa in če te to moti, ta obvoz ni zate, v bistvu niti ta tura ni zate, ker je nošnje kar nekaj. Torej, greš v Martuljku od glavne ceste po makadamu proti Spodnjemu slapu, na križišču greš naravnost in po brvi čez potok Martuljek. Tam greš levo po poti. Na edinem omembe vrednem križišču greš desno. Ko se kolovoz izteče v strugo Save, greš po poti desno nad strugo. Tu je nekaj porivanja. Kmalu se pot izboljša in postane vozna. Ko zaslišiš desno nad seboj šum vode, si verjetno pod Mokro pečjo. Poleti voda le malo "curi", pozimi pa tu nastane mogočen zaledeneli slap Lucifer, ki je tudi prvi preplezani ledni slap v Sloveniji. Ko prečkaš strugo Belega potoka, greš levo navzdol in kmalu prideš do mostu, kjer se malo pred njim odcepi pot, označene z 2, kateri slediš do Podkluž. Od tu do odcepa za Belco je 300 m po glavni cesti.
Do sedla pod Tišlerico je kolesarjenje pravi užitek. Pot sicer ni najbolj senčna, vendar je ves čas pihal veter in klima je bila kar ugodna. Tu pa je zabave konec. Kolo je treba naprej porivati. Pri jasi greš levo in ko se malo naprej steza izgubi, ne smeš preveč dol (kot jaz), temveč gor po manjšem grebečku do spet izrazite steze in prihranjeno ti bo nekaj lomastenja po stmem pobočju. Vsekakor je zemljevid nujen. Dobra steza te pripelje do sedla Velika Trata med Tišlerico in Laskovcem (na kartah napačno označenim kot Grajščica). Tu te čaka te lep vzpon po travnati poti, ki jo najdeš na SZ strani jase. Zanimivo je, da je trava ugodna podlaga za premagovanje strmih klancev, moti le precejšen upor, zato so ti klanci zelo naporni. Na naslednjem sedlu se odpre lepa travnata dolina Grajšica pod Kresiščem, ki je vsekakor nisem pričakoval med hribi. Po prečenju pobočja se spet spoprimeš s vse strmejšim travnatim klancem. Hotel sem sicer iti do Trupejevega Podneva, vendar se mi je že poznalo dejstvo, da sva bila s Tanjo prejšnji dan v hribih. Zato sem raje malo počil, nato pa se spustil ob potoku Hladnik. Najprej te čaka precej težaven spust po strmi poti po levem boku grape (S6), ko pa prečiš potok, pa spust postane prava poezija in se lahko meri s spusti po najlepših mulatjerah. Pred kočo te čaka krajši tehnični del (S5), ki pa je lepo prevozen. Razen razgleda seveda, ki ga tu ni. Vse čestitke Marku, da je našel res lep prehod. Presenetilo pa me je, ko sem v zemlji na poti opazil precej sveže sledi MTB gum. To se mi zgodi precej redko. Od lovske koče pa sledi spust po cesti, ki visoko nad potokom Hladnik prečka številne divje grape in pripelje do Srednjega Vrha. Tu imaš dve možnosti, prva je hiter spust po precej divje speljani asfaltni cesti do Martuljka, druga pa je označena pešpot proti Kranjski gori. Slednjo najdeš tako, da na Srednjem vrhu pred parkiriščem na sedlu pod hribčkom z večjo zgradbo zaviješ desno gor v smeri kmetije Jurež. Malo naprej od odcepa kolovoza desno gor, ki pelje ob potoku Jerman v Železnico na levi strani najdeš kažipot, ki te usmeri na pot levo dol. Lepa pot z krajšim tehničnim delom te pripelje na cesto Martuljek-Kranjska gora, ki jo prečkaš in na drugi strani ceste najdeš prehod do asfaltne kolesarkske steze med Martuljkom in Kranjsko goro, ki te pripelje nazaj do izhodišča.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   

 


Ozka soteska Belce

 

 
 


Na sedlu pod Tišlerico; ceste je konec; zadaj je Kepa, vidi se tudi cesta na sedlo pod Jepco

 

 
 


Planina Grajščica pod Kresiščem, od tu me je čakal le še čudovit spust; zadaj je greben Martuljških hribov

 

 


:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) Matty na dan ponedeljek, 23. avgust 2004
Tale vikend sem odpeljal furo od Belce do Zeleznice, in si doma prebral o dostopu. Hkrati sem pozabil print in zemljevid in se posledicno dodatno nahodil... Problem je bil v tem, da sem zgresil cesto za sedlo pod Tislerico (verjetno edino krizisce nad odcepom za pespot na Kepo). Ena cesta gre levo, druga pa desno desno... (v to smer je tudi znak za kolesarsko pot na Jepco). Po cirka 500m je novo, manj ocitno krizisce (na planini). Naprej gre cesta na Jepco, levo pa je slepa pot. Vseeno gres levo in pri prvem potoku gres na lovsko pot, strmo navzgor na desno stran. Po cirka 300 visinskih metrih pa potem porivanja kolesa prides na sedlo Velika Trata... Ta "lovska" varianta definitivno ni za iti navzgor (jebiga, sem zgresil pot ze prej), dol je pa definitivno prevozna (razen nekaj odsekov). Na sedlu potem sledis levi travnati potki in opisu zgoraj do Grajscice...
 
Spisal(a) Jirži na dan ponedeljek, 23. avgust 2004
Matty, navzgor si našel enega lepših spustov v dolino Belce, vsekakor precej bolje, kot spust po cesti s sedla pod Tišlerico. Še kratek opis za ostale:
v travnati dolinici Velika Trata med Tišlerico in Laskovcem (na kartah napačno označenim kot Grajščica) najdeš na V robu stezo, ki se spušča najprej v grapo, nato pa po njenem levem boku. Lep, vendar kar strm spust po dobri stezi te pripelje do planine Brdca (oz. Na Planji), kjer prideš na cesto. Od tu naprej je treba v dolino po cesti. Spusta je okoli 400 v.m., težave dosegajo do S5.
 
Spisal(a) Jirži na dan ponedeljek, 23. avgust 2004

Med Kranjsko goro in Mojstrano je sedaj napeljana kolesarska pot, ki večinoma poteka po trasi opuščene železnice. Lep del poti je tudi asfaltiran, recimo del med Kransjko goro in Martuljkom, ki poteka tako, kot je opisano pri turi, je pa dobro označen. Med Martuljkom in starim železniškim mostom pred dolino Belega potoka ni treba več iskati zaraščene poti mimo Mokrih peči, ker je kolesarska pot podaljšana skoraj do mostu. V Martuljku, ko prideš na glavno cesto pri odcepu ceste proti Martuljškim slapovom, greš desno v smeri Mojstrane in preko Save, takoj za mostom pa desno na označeno kolesarsko pot. Na glavno cesto prideš za značilnimi "šikanami", torej kombinacijo ovinkov preko travnikov pri Martuljku. Od tu do starega mostu te čaka le okoli 500m vožnje po glavni cesti.
Seveda pa je opisana pot po desnem bregu Save bolj pustolovska :).

 
Spisal(a) Nejc na dan sobota, 2. oktober 2004
Vsekakor zelo lep spust, ki je na veliko presenečenje lepo vzdrževan, čeprav nisem imel občutka, da ga planinci prav pogosto uporabljajo. To dejstvo še podvoji užitke, ker so možnosti motenja enih in drugih minimalne. Od S sedla pod Tišlerco je potrebno sestopiti le enkrat (za boljše spustaše še to verjetno ne drži) pri prehodu preko grabna! Naj omenim še to, da sem do spusta uporabil klasičen pristop, le do sedla med Lepim vrhom in Trupejevim poldnevom sem izbral grebensko varianto ki poteka od Blekove planine. Zelo lepa pot, (sicer nekaj porivanja kolesa)  ki pa je bolj vozna v obratni smeri. Še to; Oldtimer je prejšnji mesec vozil "nov" spust ki po poti ki vodi najprej pod Kresiščem in nato po grebenu do Jepce.
 
Spisal(a) Grega na dan nedelja, 6. november 2005
Žal od poetičnega spusta, ki naj bi se začel ob prehodu čez potok ni ostalo nič, ker je do potoka od lovske koče potegnjen nov,precej mehak in strm peščen kolovoz. S tem mislim, da tura izgubi vsaj enega smeška, sama po sebi pa ni nič več posebnega, razen prečenja od konca ceste pod Tišlerico do Grajščice.La-ta pa je precejšnja mešanica hoje in vožnje in primeren zato le za tiste, ki jim to ni odveč.
Ponavljalcem bi začetek spusta priporočil takoj na sedlu nad Grajščico, ker se s tem izognejo prečki po zelo ozki stezici, ki je zaradi rušja in kamenja le delno prevozna ( če seveda ujameš pravo - ta je najvišja od vseh ).
Po mojem skromnem mnenju je tura s spustom ob Hladniku sicer za "odkljukat", v prihodnje pa žal samo še kot zasilni izhod na prečenju v območju Belca-Železnica ( ali obratno )
 
Spisal(a) Nejc na dan ponedeljek, 7. november 2005
Na žalost ima Grega prav. Sam sem pred dvema tednoma ta spust uporabil nenačrtovano in se na lastne oči prepričal o žalostnih posledicah nevestnega posega v naravno okolje. Za nameček je bila cesta še polna motokrosističnih sledi. Ne vem ali še lahko kdo ustavi in prepreči to noro gradnjo cest v Karavankah, ki ji ni in ni videti konca. No zaenkrat še vedno ostaneta dve alternativi nadaljevanja ture; spust proti planini Brdca ali nadaljevanje proti Sedliču Jepca.
 
Spisal(a) urbe na dan ponedeljek, 26. junij 2006
Na včerajšnji turi na Visoki Kurji vrh sem tik pred zadnjim ovinkom, za katerim je »ciljna ravnina« (konec ceste pod Tišlerico), dohitel enega italijanskega bajkerja. Me je takoj ustavil in potegnil na dan barvni print zemljevida te ture (Iz Belce v dolino Hladnika)! Zanimalo ga je, kje je, če je na pravi poti in kako naprej. Želel je tudi vedeti ali je boljša varianta po dolini Hladnika ali pa naj gre čez Železnico …
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005