Dolina reke Idrije in Korada
:: Pokrajina ::
Primorska - Dolina Soče
:: Izhodišče ::
Lig (kraj na Kanalskem Kolovratu, na grebenu zahodno od Kanala ob Soči)
:: Višina izhodišča ::
608 m
:: Višina cilja ::
812 m
:: Dolžina ::
32,0 km
:: Skupno vzpona ::
707 m
:: Čas vožnje ::
0h 0minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
:: Literatura ::
Zemljevid Posočje - Izletniška karta
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
sobota, 31. julij 1999
:: Kratek opis ::
Ob skriti obmejni reki in na vrh Korade
:: Opis poti ::
Lig - Strmec - Britof - Mišček - Golo brdo - levo gor pod Kanonom - malo naprej od Senika levo - na glavni cesti levo - vrh Korade - pod Vrhom - pod Sv. Jakobom - pod Godernom - Lig
:: Opis ture ::
Me poletnimi počitnicami, ko sva s Tanjo vozila ture okoli doline Soče, sva stanovala pri Klari v Bodrežu. Konec tedna sta nas obiskala se Ivona in Darč, zato nas je Klara peljala na lokalno turo ob reki Idriji. Da ne bo pomote, to ni reka Idrijca, ki teče mimo Idrije in se pri Mostu na Soči izlije v Sočo. Reka Idrija je obmejna reka, ki izvira pod Kolovratom in potem teče ves čas ob državni meji pod Kanalskim Kolovratom, nato pa pri Golem Brdu zavije na italijansko stran. Dolina je redko naseljena in zelo skrita.
Ker je bila to bolj "relaksacijska" tura, smo do Liga šli kar z avtom, nato pa smo se spustili v dolino reke Idrije in sledili toku navzdol do Golega Brda. Reka je zelo topla in služi tudi kot kopališče domorodcem. Pri Golem Brdu se žačne dolg, vendar položen vzpon proti Koradi. Na grebenu se odprejo lepi pogledi proti jugu in zahodu, na vrhu Korade, kamor pelje malo tahtevnejši kolovoz, pa vidimo na vse strani, Julijce, Trnovski Gozd, Kras... Na vrhu Korade smo malo "presenetili" precej nekih tipov, ki so se ravno sproščali za nočni ples po žerjavici. Nam do opečenih podplatov ni bilo, zato smo se odpravili naprej in se v dolgem položnem spustu pripeljali do izhodišča.
Skratka, lažja tura ob skriti obmejni reki, primerna za pomlad ali jesen, poleti pa vzemite tudi kopalke.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   

 


Na vzponu proti Koradi, pogled proti jugu

 

 
 


Na vrhu Korade

 

 


:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) pepo na dan sreda, 27. avgust 2003
Če se bo kdo potrudil na Korado, nikakor ne sme zgreąiti lepega spusta v Plave. S ceste Brda-Lig se po makadamu spustią skozi vasico Vrtače do vodnjaka, kjer se desno odcepi markirana peą pot v Plave. Kolovoz se kmalu spremeni v lepo singlco, ki je vmes sicer malo zmanjka (kolovoz). Zelo pestra singlca se konča 500 viąincev niľje v Plaveh.
 
Spisal(a) milko55 na dan petek, 3. oktober 2003

Omenjeni spust je bil sestavni del letošnje skupne Briške ture.(www.feltna.com).


Tam je tudi dosti slikc s spusta,tako,da je stvar kar uporabna. Čez poletje se tam ni prav dosti vozilo,ker je pognala robida. Pred kratkim pa je pot spucal Dejan.TNX. Dol se pride v Plavah pri cerkvi. Če se gre pod cerkvijo desno, se po 50m ugleda nova dual proga.Se ne da falit, saj je štartno rampo nemogoče spregledat.


No, pa 100m dalje so tudi čudovite postrvi. Pr Krlinc ali Bife pri mostu. Njami.

 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005