Icmanikova planina
:: Pokrajina ::
Štajerska - Kamniške Alpe
:: Izhodišče ::
Odcep za Robanov kot pred Solčavo v Savinjski dolini
:: Višina izhodišča ::
600 m
:: Višina cilja ::
1480 m
:: Dolžina ::
20,0 km
:: Skupno vzpona ::
960 m
:: Čas vožnje ::
2h 3minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
:: Literatura ::
Marko Paternu: Strme kolesnice
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
nedelja, 22. avgust 1999
:: Kratek opis ::
Lepa tura na greben med Robanovim kotom in Logarsko dolino, na žalost pa jo nekoliko pokvarijo težave z domačini
:: Opis poti ::
odcep za Robanov kot - kolovoz desno gor pred kmetijo Govc - mimo kmetije Vršnik - mimo kmetije Knez - pod Mačkovo pečjo - pod Rožnim vrhom - Icmanikova planina - po isti poti nazaj
:: Opis ture ::
Tura se je lepo začela, kajti pogled po dolini Robanov kot je res lep, visoko nad njim kraljuje Ojstrica. Takoj pa so mi v oči padle trume avtomobilov, ki so bile parkirane vsepovsod, vse do rampe pri kmetiji Roban. Ko sva hotela iti skozi zapornico, je iz hiše na ves glas pritekla starejša gospa, verjetno gospodarica in nama prepovedala nadaljno vožnjo. Pri tem je kazala (verjetno na roko) narisan znak na tabli z oznako narodnega parka, ki je res prepovedoval vožnjo s kolesi. Ker se nisva dala kar tako odgnati, sem jo malo povprašal po vzrokih za tako prepoved. Takoj je omenila motenje sprehajalcev. Midva sva bila takoj pripravljena kolo potiskati tistih 200 m do odcepa ceste na planino, tako jih ne bi motila, po cesti proti planini pa tako ne gredo. Niti o tem ni hotela nič slišati. Ko sem jo še naprej spraševal po vzrokih, mi je odgovarjala, da me nič ne briga in da je to njena zemlja in pač dela, kar hoče. Kakega boljšega argumenta ni našla. Ker sva videla, da tu ne bo šlo, sva obrnila. En neizgovorjen gospodaričin argument je postal očiten, ko sem videl, da za parkiranje okoli kmetije zaračunava 300SIT. Od koles jih ne more. Ker se turi nisva kotela kar tako odpovedati, sva poiskala obvoz. Sicer sva kolesi najprej nekaj 100m porivala, nato sva prišla na lepo gozdno cesto, ki kmalu postreže z izrednimi razgledi na samo dolino na eni in na Raduho na drugi strani. Postregla pa je tudi s pogledom na Daewoo Matiz, ki je bil parkiran ob cesti nekaj ovinkov više. Ker (zelo) očitno ni pripadal kateri od kmetij ob poti, je verjetno pripadal kakšnemu jagru, ki je z gospo na "ti". Kakšna dvoličnost, naju, s kolesi, je nagnala, svoje prijatelje v avtih pa spušča naprej, kljub vsem možnim znakom za prepoved vožnje z motornimi vozili. Ker se po sledovih sodeč po cesti vozijo tudi gozdarski tovornjaki, je prepoved še toliko bolj neumestna.Tudi peščev nisva motila, ker jih preprosto ni bilo.
Precej zložna pot te mimo kmetij pripelje na vrh grebena, kjer se odpre pogled na Olševo in Peco. Malo pred Icmanikovo planino naju je zaustavila lesa z napisom Hud bik. Ker se je nekaj metrov stran res sprehajala precej konkretna mrcina, sva kolesi raje pustila ob poti in se do 15 minut oddaljene planine odpravila peš po ovinku mimo bika. Na sedlu nad kočo razgleda ni bilo, zato sva poiskala prehod na Logarsko peč (le 5 minut stran). Tu prideš na pravo "orlovsko gnezdo", na izpostavljeno pečino, pod teboj pa se odpre fantastičen pogled na Logarsko dolino globoko spodaj, na Kamniške Alpe levo in Olševo desno. Tu so bile poplačane vse težave prej. Spust po precej dobri cesti kot ponavadi vse prehitro mine. Nekaj truda zahteva le spust po kolovozu, ki služi kot obvoz mimo kmetije Roban.
Tura je do kmetije Knez precej sončna, više pa poteka po gozdu. Avto sva pustila 100m naprej od mostu pri odcepu za Robanov kot.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   

 


Nad Robanovim kotom; zadaj je Ojstrica

 

 
 


"Orlovsko gnezdo" pod Logarsko Pečjo

 

 
 


Pogled na Olševo, kjer je znana jama Potočka Zijalka, pod njo poteka tudi lepa panoramska pot

 

 


:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) damjan na dan torek, 27. julij 2004
Iz Icmanikove planine poteka zanimiva pot po dolini potoka Suhelj mimo kmetije Zg. Icmanik direktno na cesto iz Solčave v Logarsko. Začne se pod parkiriščem, najprej je potrebno premagati nekaj ogromnih skal, ki so padle pod cesto ob utrjevanju, potem pa se začne zahteven spust, ki je v celoti vozljiv samo za najbolj izkušene. Pot je redko obiskana, tako da se ni treba bati, da bi koga srečal. Bolje je, da se opravi pred jesenjo, ko jo zasuje listje.
 
Spisal(a) DEPRESIJA na dan petek, 30. julij 2004
Kot smer za spust sem nekoč od Icmanikove pl.ubral mark.pl.pot na kmetjo Icmanik. Mogoče le v vednost morebitnim ponavljalcem.

Spust z Icmanikove pl. na kmetijo Icmanik po pl. poti ni vreden ponovitve - vsaj dokler bo steza v takem stanju kot sem jo našel jst.... V zg. delu je slabo uhojena, polna vej ter podrtih dreves. V sr. delu se stanje nekoliko izboljša. Tukaj je tudi nekaj daljših odsekov v celoti voznih. Tudi najbolj izpostavljeni in ozki odseki so večinoma v celoti prevozni.(zelo luštno!)
Kakorkoli že....do stika s kolovozom (vlaka?)(950mnv) je razmerje hoja-vožnja 50:50 (mogoče 60:40). Mislim da sem v 80% sestopal zaradi vejevja (oz. ovir) na stezi....
Če pa bi bila steza (gozd) vzdrževana bi bila zgodba čisto drugačna....ŠKODA!!
Moj izkupiček: trije padci, 2 polomljene špici in ne vem še kolikokrat se mi je vejevje zarilo v menjalnik, zobnike, špice....in druga nemogoča mesta.......Potem sem prišel do zaključka da je bolje ležerna hoja ob biciklu kot pa vožnja na nož na njem....

 
Spisal(a) Tim na dan sreda, 17. junij 2009
Po novem je parkirišče pri kmetiji 2 € :)
Parkiral sem pri "info točki", ki je malo pred kmetijo, z domačini pa ni bilo nobenih problemov.
 
Spisal(a) MTB na dan sobota, 15. avgust 2009
Res lepa tura..vendar pa me je vse minilo, ko sem naletel na domorodce..ko mi je nasproti vozeči (beri: gonil ko svina) džip ustavil in me napizdeval zakaj se tu vozim s kolesom (najprej sploh nisem dojel a se to res dogaja)...in nato še enkrat pri kmetiji neka starejša gospa. Škoda.
 
Spisal(a) Gregor na dan četrtek, 28. julij 2011
Včeraj obiskal to prelepo razgledno točko Logarska peč nad Icmanovo planino. Spedaliral vse do brunarce na Icmanikovi planini. (ponekod je slabo označeno, tako da je bilo kar nekaj iskanja). Ker sem pustil avto v Solčavi, se nisem hotel vračati po isti poti v Robanov kot, zato sem prečil v smeri Plesnikove planine. (pot je deloma neprevozna in je varneje pešačit (ca. 20 min na celi turi)). Kmalu naletel na svežo gozdarsko vleko, ki me je pripeljala vse do kmetije Plesnik. Turo zaključil s Panoramsko potjo (začetek pri Sestrah Logar in koncem v Solčavi).
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005