Trstelj in Fajti hrib
:: Pokrajina ::
Primorska - Kras
:: Izhodišče ::
Volčji Grad (manjša vas pri Komnu)
:: Višina izhodišča ::
249 m
:: Višina cilja ::
643 m
:: Dolžina ::
43,0 km
:: Skupno vzpona ::
850 m
:: Čas vožnje ::
3h 4minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
Zemljevid (JPG, 280 kb)
:: Literatura ::
Igor Maher: Veliki kolesarski vodnik po Sloveniji, Atlas Slovenije, Zemljevid S kolesom po Kraškem parku
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
sreda, 29. december 1999
:: Kratek opis ::
Tura na najvišji vrh Krasa z lepim razgledom na Kras, Vipavsko dolino in ob lepem vremenu tudi na Triglav
:: Opis poti ::
Volčji Grad - mimo Debele Griže(5) - Komen - Lipa(1) - Temnica - vrh Trstelja - nazaj do odcepa poti 3 pod Trsteljem - po turi 3 mimo Fajtega hriba - Lokvica - Opatje selo - Nova vas(3) - Počivališče I - Sela - Brestovica pri Komnu(5) - Gorjansko - Nadrožica(5) - Volčji Grad
:: Opis ture ::
Ko je vreme na celini slabo ali megleno, na Nanosu pa leži globok sneg, je Kras idealno mesto za kolesarje, ki pozimi kolesa ne konzervirajo. Bližina morja poskrbi za prijetno klimo, poln je lepih poti in kolovozov, premore tudi nekaj malo višjih hribčkov, ki omogočajo zanimive spuste. Skratka, če te kdaj pozimi zamika kolesarjenje brez rokavic, kape in Windstopperja, se odpravi na Kras. Seveda našteto drži le za lepo vreme, kajti Kras je poleg pršuta in terana znan tudi po burji, kolesarjenje po burji pa je preizkušeno neprijetno.
Najino izhodišče je zaradi subjektivnih vzrokov Volčji Grad, tvoje pa je lahko večji Komen, ki ga je lažje najti. V primeru, da začneš v Komnu, boš izpustil obisk prazgodovinskega gradišča Debela Griža, kjer so naši predniki pred dobrimi tremi tisočletji zgradili visoke ograde. Do Lipe nas čaka prijeten kolovoz, tu pa moramo do Temnice po glavni cesti. Zavijemo v smeri Trstelja. Vzpon nanj razen nekaj strmejših klancev ni problematičen, na vrhu pa smo bogato nagrajeni z čudovitim razgledom, ki sega do morja na jugu, Snežnika na vrhodu in Triglava in Krna na severu. Z vrha se spustimo nazaj do manjšega prevala, kjer je odcep desno navzgor. Tu se začne pot, ki vodi po celem grebenu od Trstelja do Fajtega hriba. Fajti hrib je znan po hudih bojih v prvi svetovni vojni in takrat je bil popolnoma gol. Danes se vegetacija na srečo zakrila večino vojnih ostankov, le tu in tam naletiš na jarek ali ogrado. Sledi lep spust do Lokvice in skozi Opatje selo do Nove vasi. Tu uloviš kolovoz, ki pelje skozi nizko grmičevje do razglednega stolpa. Včasih je bil to graničarski opazovalni stolp, danes pa služi kolesarjem in peščem kot razgledišče na Tržaški zaliv in Kras. Pot nadaljujemo v Sela, od koder nas čaka (zelo) strm spust do Brestovice. Od tu te čaka manj zanimiv del po asfaltu do Gorjanskega in Nadrožice in po kolovozu nazaj v Volčji Grad. Če si začel v Komnu, poišči pot (5) in se mimo Debele Griže vrni v Komen. Seveda se po turi prileže tudi spoznavanje ostalih kraških posebnosti, predvsem pršuta in terana.
Pot je lepa, razgledna in, razen vzpona na Trstelj, precej lahka. V lepem vremenu si lahko privoščiš počitke na toplem soncu tudi pozimi. Celotna pot je označena s kolesarskimi oznakami in (poleg ostalih) narisana na zemljevidu S kolesom po Kraškem parku. Ker je zemljevid sponzoriran (Phare), je na voljo zastonj pri firmi Limnos iz Ljubljane. Ker pa so "pridni" domačini večino tabel na poti že uničili, dodajam tudi zemljevid poti.


:: Zanimivosti ob poti ::

:: Trstelj
Izredna razgledna točka, ob lepem vremenu lahko hkrati vidimo tako morje kot Triglav. Seveda se z vrha lepo vidi tudi cel Kras.


Preberi komentarje
Vnesi komentar
   

 


Pogled s Trstelja proti Trnovskem gozdu in Julijskim Alpam

 

 
 


Nanos v daljavi...

 

 


:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) Milan na dan ponedeljek, 2. marec 2009
malo daljša varianta - izhodišče Dutovlje
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005