Galetovec
:: Pokrajina ::
Gorenjska - Zgornjesavska dolina
:: Izhodišče ::
Zgornji Goreljek na Pokljuki (boljše izhodišče je kamp Zaka ob Blejskem jezeru)
:: Višina izhodišča ::
1280 m (Zaka 475 m)
:: Višina cilja ::
1265 m
:: Dolžina ::
56,0 km
:: Skupno vzpona ::
1150 m
:: Čas vožnje ::
4h 21minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
:: Literatura ::
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
petek, 10. september 1999
:: Kratek opis ::
Vzpon na izredno razgledišče na vzhodnem obrobju Pokljuke
:: Opis poti ::
Zgornji Goreljek pri Šport hotelu - Mrzli Studenec - Konjska Raven - Belska planina - pod Plešo - Galetovec - Kranjska dolina - okoli Smrekarice - nad Mokrim Logom - planina Za jamo - Na Vodicah - pod Peračico - ob potoku do Zgornje vasi (Bohinjska Bela) - Spodnja vas - po kolovozu ob oz. nad železnico - kamp Zaka - Poljščica pri Gorjah - Zaboršt - Krnica - proti Pokljuki - odcep z glavne ceste pod Špikom - pod Hotunjskim vrhom - Posavec - prehod na gornjo cesto nad Rčitnom - mimo planine Berjanca - pod Suhim vrhom - Belska planina - Konjska Raven - Mrzli Studenec - Zgornji Goreljek
:: Opis ture ::
Komentar glede izhodišča je enak kot pri prejšnji turi. Tu je logično izhodišče kamp Zaka ob Blejskem jezeru.
Najprej se zvito ogneš glavni cesti proti Pokljuki skozi lepe vasi pod severnimi obronki planote, v vasi Krnica pa le moraš nanjo, na srečo le za kilometer in pol. Na začetku je gozdna cesta precej monotona, brez razgleda ali posebne strmine. Morda te preseneti le kakšen konjenik, tako kot naju. Tu je treba predvsem paziti na odcep proti smučišču, ki je precej neizrazit in ga hitro spregledaš, tako kot midva. Ko sva čakala, da prideva do Posavca, sem glede na karto sklepal, da je to neka večja zadeva, pa se je izkazalo, da je le neka zapuščena pastirska koliba. Spregledala sva tudi odcep malo naprej in se lepo peljala do konca ceste, ki se je končala tako, kot se gozdarske ceste končajo, kar zmanjkalo jo je. Da se nebo podobno zgodilo tudi tebi, odcep je travnat kolovoz na desni in sicer tam, kjer cesta iz desnega boka hriba preko sedelca preide na levi bok. Spodaj je planina Rčitno. Po kolovozu se vzpneš do smučišča, čezenj pa pelje precej radikalno strm kolovoz, ki zelo spominja na tistega s Koble, pa tudi prevozen je podobno. Zelo verjetno bo treba vsaj nekaj metrov kolo porivati. Na srečo ga je kmalu konec in zgoraj prideš na gozdno cesto, ki v lahnem vzprenjanju privede do odcepa kolovoza proti Galetovcu (če se ti da, se zapelji do 500m oddaljene Belske planine in si oglej zbirko lesenih kipov ob eni izmed koč). Ta je precej blaten, vendar se kmalu konča na jasi, od koder te te čaka zadnji, precej strm vzpon na vrh Galetovca. Tu sem se zopet čudil, kako dobra podlaga je kratka trava, kajti vzpon je v celoti prevozen, le sape začne hitro zmanjkovati. Le zadnji meter čez skalo je treba peš. To je sicer šele predvrh, vendar postreže z lepih razgledom proti jugu na Bohinjske hribe. Tu sva tudi pustila kolesa in sva na enako visok, 50m oddaljen vrh šla kar peš. Vsekakor izvedi turo v lepem vremenu, ker ko prideš do roba na vrhu, ostrmiš nad neverjetnim pogledom na Bohinjsko Belo, Blejsko jezero, Bled, Karavanke ... ali pa tudi ne, če je vse pokrito z meglo. Če pokukaš čez rob stene, se globoko spodaj vidi cesta, po kateri bo potekal spust.
Spust pa je prav zanimiv. Tanja je ugotovila, je vsaj pol spusta potekalo navzgor. Resnica je ta, da spust ni direkten, ampak gre precej gor-dol, zato je precej napornejši, kot bi sodil po višinski razliki. Če ti ni do sicer lepega in samotnega ovinka okoli hriba Smrekarica, greš lahko na planino Za jamo tudi po bližnjici. Nadaljevanje poteka po precej slabi cesti pod visokimi stenami, vrh katerih si prej občudoval razgled. Ko se cesta pod Peračico konča, se začne zabava. Zelo strm, blaten in kamnit kolovoz pelje vse do Zgornje vasi. Po opisu v vodničku sem pričakoval lažji spust, vendar so verjetno vmes vreme in traktorju naredili svoje. Vsekakor pa je na koncu občutek enkraten. Za šlag (smetano) pa sledi najprej seveda vzpon na preval pod Veliko Osojnico, potem pa lep spust po gladkem terenu do izhodišča, kampa Zake, kjer bi midva z užitkom še malo zaplavala, le kopalke in brisačo bi morala imeti.
Če štartaš in končaš v Zaki, je tura skoraj 20km krajša.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   

 


Preko idilične Belske planine

 

 
 


Strmi zadnji metri do vrha

 

 
 


Izjemen razgled proti Bledu in okolici

 

 
 


Na spustu proti Beli, zadaj je Galetovec

 

 


:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) darko_m na dan nedelja, 12. december 2004
Pri Posavcu je res enostavno zgrešiti odcep desno. Dokončno je to jasno, ko zmanjka ceste, nekaj prej pa cesto prečka pešpot Bled-Zaka Šport hotel. Če torej vidiš smerokaz za Bled-Zaka, je odcep že za tabo. A zakaj ne bi poskusil te variante? Po spustu po singlci se kmalu prikaže planina Rčitno, kjer se desno zavije na Slamnike in dalje dol na Bohinjsko Belo in tam tik pred železnico levo proti kampu Zaka.
Še najbolj smiselno pa je ta odsek skombinirati v spust s Pokljuke z Belske planine. Sledimo opisu ture Galetovac v obratni smeri - tu je glavna zanka, kje zapustiti eno cesto in preko strmega kolovoza priti na drugo. To je tam, kjer cesta najprej prečka smučišče, nato gre malo vzdolž in potem levo zapusti smučišče. Kolovoz pa ne gre levo, ampak rahlo desno. Po mestoma zelo strmem kolovozu se kmalu prikaže 'spodnja' cesta, tu desno do table Bled-Zaka in dalje, kot je opisano zgoraj.
 
Spisal(a) DEPRESIJA na dan sobota, 26. februar 2005
Poleti sem raziskal spust iz Galetovca (mimo Pršavca) čez Kranjsko dolino, skozi po mark.pl. poti v Bohinjsko Belo (Podklanec!!). Drži pa kot pribito, da se pl. pot ki je vrisana na zemljevidih, od planine Za Jamo dalje, ne ujema s 'stanjem' na terenu! V bistvu na planinskih zemljevidih sploh ni vrisane te steze ... Pa tudi markacij je res samo za vzorec, oz. ponavadi so tam kjer jih najmanj rabiš ..... Tistih par smerokazov pa pride prokleto prav, če ne druzga zato da veš da si še vedno na pravi poti!

Spust bi jst razdelil na dva dela. Zg.del spusta, tam do križišča Na Vodicah (810 mnv), je zelo tekoč in ga toplo priporočam kot alternativo dolgočasni makadamki (če greš po SK) in ni orientacijskih težav.         Spodnji del pa ... (od križišča 810 mnv, kjer se gre desno na stezo, pa tam do 620 mnv) ..... Nekaj odsekov je res fantastičnih! .... vendar zadeva ni glih tekoča (nekaj zaradi bujne vegetacije, odnešene steze, ovire ...), vsaj z mojim znanjem obvladovanja kolesa! Ponekod je problem tudi orientacija! Zame je zadeva sprejemljiva, vendar to je stvar posameznika ..... Osebno mi je bolj pri srcu spust mimo Turna ....
Naj dodam da je poleti ponekod steza kar fajn prekrita s koprivami (tistimi ta hudimi!), praprotjo in ostalo 'zelenjavo'! 'Raziskovalni' del ture opravljen junija '04.
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005